7 mei 2018, 13:25

DWHC info-brief april 2018

Hierbij de eerste Info-brief van 2018 met een selectie van berichten die in het 1e  kwartaal op de website van dwhc zijn verschenen en die voor de mensen in het veld belangrijk kunnen zijn.

België: Opnieuw hondenziekte bij in het wild levende dieren
In de omgeving van Luik is in de periode van november 2017 – maart 2018 bij meerdere vossen en een wasbeer hondenziekte, ook wel bekend als de ziekte van Carré, aangetoond. Klik hier voor het gehele bericht.

Hongarije: Afrikaanse Varkenspest aangetoond bij een wild zwijn
De OIE meldt op 23 april 2018 dat Afrikaanse varkenspest (AVP) op 21 april is vastgesteld bij een wild zwijn in Hongarije. Het wild zwijn is gevonden in het district Gyöngyös in het noorden van Hongarije. Klik hier voor het gehele bericht.

FAQ Afrikaanse Varkenspest
DWHC heeft onlangs een FAQ uitgebracht over Afrikaanse Varkenspest. Hiervoor is de folder die het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut ( FLI ) heeft gemaakt, met permissie vertaald en, waar nodig, aangevuld met de situatie voor Nederland. Zo wordt niet alleen antwoord gegeven op algemene vragen, maar ook op vragen die betrekking hebben op de Duitse situatie. Klik hier voor de folder FAQ Afrikaanse Varkenspest.

Zwitserland: Twee personen lopen tularemie (hazenpest) op na buizerd-aanval.
In Zwitserland is een bijzonder, en zeer waarschijnlijk het eerste, geval beschreven van een persoon die tularemie (hazenpest) had opgelopen door een aanval van een buizerd. Op dezelfde plek waar deze persoon was aangevallen, bleken nog drie mensen door een buizerd te zijn belaagd, waarvan één person ook tularemie opliep. Klik hier voor het gehele bericht.

Onderzoek naar zeehondensterfte Brouwersdam afgerond: Goed doorvoed; geen tekenen van ziekte of vergiftiging.
Begin november 2017 was er bij de Brouwersdam in Zeeland een opvallende sterftepiek onder volwassen zeehonden. Het DWHC deed uitgebreid postmortaal onderzoek op vijf dieren, inclusief de foetus van de drachtige zeehond. Door de combinatie van de goede voedingstoestand, volle magen en uitsluiten van andere waarschijnlijke doodsoorzaken is het niet uit te sluiten dat deze dieren het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld bijvangst. Lees hier het gehele bericht.

CWD in Finland
Ook in Finland is nu Chronic Wasting Disease (CWD) vastgesteld bij een 15 jaar oude eland. Het CWD-type dat bij de Finse eland is gevonden, lijkt, net als bij de Noorse elanden met CWD, op het spontane sporadische type. Dit typeis niet het besmettelijke klassieke type dat al jaren bekend is uit Noord-Amerika en sinds 2016 bij 18 rendieren in Noorwegen is vastgesteld. Klik hier voor het gehele bericht.

Resultaten speerpuntdieren 2017: wezel en hermelijn
In 2017 zijn 31 dode wezels en hermelijnen gemeld via de DWHC website, waarvan er 17 zijn opgehaald voor onderzoek. De meeste dieren (15 van de 17) zijn door trauma (predatie of verkeer) doodgegaan, 1 dier is door ziekte gestorven en bij 1 dier kon de doodsoorzaak niet meer worden achterhaald. De meeste gevallen van trauma werden veroorzaakt door predatie (87%). Klik hier voor het gehele bericht.

Het ree: DWHC speerpuntdier 2018
Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) heeft voor 2018 het ree gekozen tot speerpuntdier. Dit betekent dat het DWHC dit jaar meer reeën wil onderzoeken om beter inzicht te krijgen in de meest voorkomende ziekten bij deze diersoort. Klik hier voor het gehele bericht.

Voor het aanmelden en afmelden van de DWHC nieuwsbrief, kunt u mailen naar m.montizaan@uu.nl